για τα βότανά μας ...

βιολογικό τσάι του βουνού ή σιδερίτης (Sideritis scardica)

Πρόκειται για ένα πολύ ευεργετικό βότανο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού με πολλές ιδιότητες και βιολογικές δράσεις ακόμα περισσότερες. Αυτοφύεται άφθονο στη μεσογειακή ζώνη, και ιδαίτερα στα ορεινά ελληνικά εδάφη, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνονται σημαντικά ποσοστά καλλιέργειάς του.

Στην αρχαιότητα του δόθηκε η ονομασία «σιδερίτης» λόγω του ότι θεωρούταν ένα βότανο ικανό να επουλώνει πληγές προερχόμενες από σιδερένια όπλα κατά τη διάρκεια μαχών. 

Τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έρευνες, διακρίνεται για την έντονη αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του, καθώς επίσης και για την αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική βιολογική δραστικότητά του, που αποδίδεται στην ύπαρξη φαινολικών ενώσεων, των φλαβονοειδών. Παραδοσιακά στην Ελλάδα θεωρείται ευεργετικό έναντι του κοινού κρυολογήματος, του βήχα, της βρογχίτιδας και του βρογχικού άσθματος.

Επιπλέον, βάσει εργαστηριακών αναλύσεων, υπάρχει σύνδεση της κατανάλωσης του φυτικού εκχυλίσματος του σιδερίτη (τσάι του βουνού) με το Κεντρικό Νευρικό μας Σύστημα (ΚΝΣ), γεγονός που σημαίνει ότι συστηματική πόση του δύναται να προλαμβάνει ή να καταπολεμά διαταραχές που προέρχοται από άγχος, κατάθλιψη ακόμα και εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων (νόσος Alzheimer).

Ιδιαίτερα ευεργετικό βότανο πλούσιο σε κατεχίνες και σίδηρο με έντονη αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική βιολογική δράση

 

Πρόταση παρασκευής ροφήματος

- Εμβυθίστε 2-3gr (1 κουταλιά της σούπας) σιδερίτη ανάλογα με την ένταση της γεύσης που επιθυμείτε, από τη μοναδική ποικιλία της INONI Greek Organic Herbs σε 200ml νερό θερμοκρασίας 90-95οC (πριν τη θερμοκρασία βρασμού) για 5-8’.

- Όσο περισσότερο το αφήσετε στο νερό τόσο πιο έντονο γίνεται.

- Απολαύστε το είτε σκέτο είτε με μέλι, λεμόνι, αποξηραμένα φρούτα ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας δίνοντας ιδιαίτερες νότες γεύσης και αρωμάτων στο ρόφημά σας.  Επίσης, σας προτείνουμε να το απολαύσετε ως δροσιστικό ρόφημα τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιώντας τη μισή ποσότητα νερού και προσθέτοντας παγάκια αφού ετοιμαστεί το έγχυμα.  

© 2017 - 2018 | Inoni - Organic Greek herbs, All rights reserved - created by uv